Jakten efter ett bättre kaffe består av både enkla och mer fördjupade metoder, men det är också en personlig resa där du hittar din egen smak.

Det finns tre faktorer för dig att experimentera med som är helt avgörande för hur kaffet i slutändan kommer att smaka:

1. Kaffebönorna

Ett bra sätt att bedöma kaffebönornas kvalité är att helt enkelt titta på dem. Är bönorna spruckna? Kan det vara ett tecken på att något är fel? Har bönorna möjligtvis ha fått för lite vatten och för mycket sol finns det en stor risk att dem spricker och därför kan det vara bra att skydda dem mot solen. Kabegruppen installerar solskydd för såväl odlingar för företag som till privatpersoner.

Vi vill också fråga oss själva vad vi vill ha ut av kaffet. Känn efter vilka smaker som tilltalar dig. Är det milt, runt eller kraftigt? Har du redan funnit en sort som är nära det du letar efter? I så fall kan det vara givande att testa fler sorter från samma område eller land.

Det vi kallar ”Singel Estate” är kaffe från samma gård och det vi kallar ”Singel Origin” är bönor från samma område.

Platser med rätt klimat, temperatur, höjd och nederbörd är väsentliga för att kunna odla ett bra kaffe. Hur bönorna skördas, processningen och rostningen därefter likaså. Därför kan vi inget annat än att rekommendera specialkaffe där dessa faktorer behandlas med den omsorg kaffe förtjänar.

Redskapen

Det finns många redskap och olika metoder att pröva och fördjupa sig i, det grundläggande som gäller för alla dessa är att hålla redskapen rena, vi vill inte att vårt nybryggda kaffe ska förstöras av gamla kafferester.

När vi brygger kaffe i Sverige använder vi ofta den traditionella elbryggaren. Det finns en uppsjö av varianter även här. Det viktiga är att bryggtemperatur håller sig inom 92-96 grader under en byggtid på ungefär 6 minuter.

Ser du en elbryggare med stämpeln ”Approved”, av European coffee brewing centre, så kan du vara säker på att bryggtemperaturen och byggtiden klarar av dessa kriterier.

Väljer du en av dessa kaffebryggare och rätt kaffebönor kommer du med säkerhet kunna göra dig en riktigt god kopp kaffe, men vi uppmuntrar dig även till att pröva några av alla de andra metoderna som finns.

3. Hantverket

Rätt teknik ger rätt smak.

Elbryggare:
1. Lägg i ett filter och kör en kokning med endast vatten. Detta är bra för att skölja bort bismaker i filtret.
2. Tillsätt nymalet kaffe, detta är väldigt viktigt för att få en bra kopp.
3. Fyll på bryggaren med kalt och friskt vatten, sen är det bara att köra.
4. När bryggningen är klar kan du röra om i kannan för att var säker på att få en jämn smak.

Traditionell presskanna:
1. Låt vattnet precis koka upp, tänk på att inte låta vattnet koka för länge, vi vill behålla så mycket syre som möjligt.
2. Häll i och pressa, när det är klart rör om i kannan, sedan är det klart att servera.

Espressomaskin:
1. Förvärm koppen.
2. Dosera det nymalda kaffet i tampern, t ex sju gram, dra med ett finger jämnt längst överkanten av tampern för att jämna ut kaffet.
3. Sätt fast handtaget och brygg i 20 – 30 sekunder. Resultatet blir en espresso på tre centiliter.
4. Den sista och viktigaste punkten, laborera och testa dig fram!

Mokabryggare:
1. Fyll i nederdelen av mokabryggaren med kallt och friskt vatten, strax upp till ventilen.
2. Fyll filtret med nymalet kaffe.
3. För samman delarna och ställ på spisen med medelhög värme, låt vattnet koka upp långsamt.
4. Nu dröjer det upp till fem minuter tills vattnet kokat upp och pressats genom kaffet.
5. När det slutat pysa är det klart att servera.